Kairos-tijd of chronos-tijd
De oude Grieken maakten een onderscheid tussen de kloktijd (chronos- tijd ) en de subjectieve innerlijke tijdsbeleving (kairos-tijd).
In onze samenleving zijn er veel deadlines waarmee iedereen rekening moet houden. Spijtig genoeg is er veel te veel klok-tijd aanwezig omdat de leuze van ons systeem steunt op time is money. De productiviteit wordt berekend per uur, per minuut en zelfs per seconde. In de sportwereld worden de honderdsten van seconden geteld om de winnaars te kennen, zo dicht naderen de atleten de grenzen van het uiterste.
Kloktijd beheerst het leven van de meeste mensen daar moet ik niet te veel over uitweiden. Belangrijker is om stil te blijven staan bij de
kairos-tijd. Kairos was het jongste goddelijke kind van de oppergod Zeus en vertegenwoordigt “de gelegenheid”.
Er zijn momenten in het leven waarin je duidelijk voelt dat er zich een uitzonderlijke gelegenheid aanbiedt.
De omstandigheden komen dan op een bepaald tijdstip bij elkaar alsof ze met elkaar hadden afgesproken. Dan biedt zich de gelegenheid aan, Kairos. Meestal onverwachts en onder de verwondering van ‘wat een toeval’.
Ik zeg dikwijls, de wereld is klein maar de timing is slecht.
Hoe dikwijls klopt deze uitspraak. Net mislopen, slechte timing. Elkaar net gemist of elkaar ontmoeten net nadat je een ander engagement bent aangegaan. Ook dat is de Kairos-tijd.
Maar de tijdsbeleving kan ook Kairos-tijd genoemd worden. Vaak ervaar ik dat spontaan wanneer ik auto rijd en valt mijn tijdsbesef voor lange tijd uit. Dan ben ik in gedachten verzonken en word ik door mijn gedachtegang of mijn herinneringen meegenomen in een soort tijdloze ruimte in mezelf.
Later, toen ik bewust begon te mediteren, kwam ik vaker in de Kairos-tijd terecht. De tijdloosheid van één moment kan je naar een eeuwige ruimte brengen waarin geen enkele klok tikt en je uit het ritme van de bewegende wijzer wordt gehaald. Daar verdwijnen tijd en ruimte. Alles is wat het is en wordt wat het wordt en was wat het was in hetzelfde moment.
Verleden, heden en toekomst smelten samen in het ogenblik.
Kairos-tijd is een voorsmaakje van de tijdloosheid.
Tijd zit in ons hoofd.
Tijdloosheid zit in ons hart.
Kairos-tijd zit er ergens tussenin.
Dankzij meditatie of Yogaoefeningen kunnen we ons opdringerig verstand, dat naar het ritme van de tijd in ons hoofd luistert, negeren.
Nu zijn we in staat om ons niet meer te laten misleiden door het gekwetter van onze nooit aflatende gedachten.
Nu is het pas mogelijk om in de stilte van de gedachteloosheid van ons hart in te treden om daar tijdloos te vertoeven. De overgave en het vertrouwen in het leven hebben wij ons zelf aangeleerd door bewust te kiezen om ons los te maken van onze denkgeest. De denkgeest die geïndoctrineerd reageert op zijn aangeleerde codes en niet in staat is om vrij te denken zonder geconcentreerde oefeningen.
Afdalen via de ladder van de Kairos-tijd naar de tijdloosheid vraagt dagelijkse oefening en momenten van stilte.
Maak je los uit de kloktijd en schep de gelegenheid om in de Kairos-tijd te komen zodat je later de tijdloosheid kan ervaren.
Meditatie 4 januari 2020