Zelfbevrijding
Stand houden in de wereld van vandaag is niet vanzelfsprekend.
Wij die van nature op zoek zijn naar innerlijke rust en vrede, noemen die behoefte ‘op zoek zijn naar het geluk.’
Ieder zoekt dit geluk op zijn manier. De ene zoekt het in vriendschappen en relaties, de andere zoekt het in succes en prestaties, nog een ander in bezittingen en comfort. Nog anderen koppelen het geluk aan zekerheden en velen zoeken het in sensatie en in macht.
Zolang we op zoek zijn naar geluk, zijn we in feite mistevreden met wat we hebben en met wie we zijn.
Mensen die in oorlogsgebieden wonen of honger lijden leggen de lat van hun verlangens niet zo hoog. Zij wensen bescherming of voeding voor henzelf en voor hun gezin.
Mensen die kampen met een ziekte hebben nog maar één wens. Genezen.
Mensen die een beminde verloren, willen enkel nog dat het ontroostbare gemis wat minder wordt en dat ze wat verder staan in hun rouwproces.
Mensen die gevangen zitten in een situatie of in een regime, hopen enkel om daar uit te geraken.
Al deze mensen hopen bevrijd te worden en beseffen op den duur dat zij zelf voor die bevrijding moeten zorgen en niemand dat in hun plaats kan doen.
Zelfbevrijding.
Het enige echte geluk vinden we in de zelfbevrijding.
Verlost worden van de innerlijke kwelling, van het verwoestende verdriet, van de chronische pijn, van de aanhoudende onrust en angst, van de piekerende gedachten.
Zelfbevrijding is mogelijk als we tot de kern komen van wie we zijn.
En om tot die kern te komen, moeten we onszelf bevrijden van onszelf. Van de indentiteit die we menen te zijn. Van de gedachten die we over onszelf hebben.
Zelfkennis bevrijdt.
We kunnen jarenlang in therapie gaan bij bekende psychologen en trachten te achterhalen welk type mens we zijn en hoe we in elkaar steken. Maar we gaan aan de essentie voorbij en graven onszelf nog dieper in onze aangenomen identiteit.
Zolang we geen contact krijgen met ons geestelijke hart, zullen onze gedachten en onze redeneringen de grondstof blijven van wie we denken te zijn en ons terroriseren met onrust en met angsten.
Onze gedachten en onze redeneringen zijn meestal niet van onszelf en werden in ons geprogrammeerd door al onze opvoeders. Als we onze identiteit daarop afstemmen, dan blijven we het product van onze opvoeders of we worden een reactie op die opvoeding.
Ons losmaken van onze opvoeding is ook bijna onmogelijk zolang we dit alleen met ons verstand willen bereiken. De goede therapeut is diegene die je vertrouwen geeft in jezelf. In jouw diepe ik.
Het leven zelf.
De zelfbevrijding zal juist ontstaan door los te laten wat we weten en wat minder belang te hechten aan hoe en aan wat we denken.
Zelfbevrijding zal ontstaan door onze verlangens in te tomen en vertrouwen te krijgen in de goedheid en de rechtvaardigheid van het leven.
Meditatie (eventueel met yoga) is een middel om los te komen van onze valse identiteit en onze waangedachten.
Door meditatie leren we onze gedachten los te laten en er geen belang meer aan te hechten. We ondervinden dat er in ons een plek van stilte en rust ontstaat. Een plek die geen angst of onrust kent. Een schuilplaats waar we ons goed voelen.
Alsof we ons uit het lawaai van de stad verwijderd hebben en in de stilte van de natuur worden opgevangen.
Maar ook dat mag niet de reden zijn om te mediteren. Dan gebruiken we meditatie zoals iemand anders kalmeermiddelen gebruikt om rustig te worden.
Ons doel is dan rust en vrede te bekomen en dan dringen we nooit door tot de essentie van de zelfbevrijding.
Zelfbevrijding gaat voorbij de nood aan rust, vrede en harmonie.
Meditatie brengt je naar de liefde.
Diegene die je bent.
Meditatie leert je wat liefde betekent in de ware betekenis van dat woord en niet wat wij daarvan gemaakt hebben.
Onze liefde is gekoppeld aan voorwaarden. En als die voorwaarden niet meer vervuld zijn, dooft die liefde uit.
We gebruiken het woord ‘liefde’ voor iets wat fundamenteel anders is.
Denk niet dat we tot zelfbevrijding komen door een keer per dag 10 minuten te mediteren. Maar het is een goed begin. Vergelijk het met iemand die opnieuw moet leren lopen nadat hij een ongeluk gehad heeft. Hij zal elke dag een stapje meer moeten zetten om uiteindelijk opnieuw te kunnen lopen.
Meditatie is de eerste stapjes die je aflegt om vrij te komen van wie je niet bent en te groeien naar wie je bent.
Zelfbevrijding is je bevrijden van jezelf.
Wees niet bang om jezelf te verliezen. Elke nacht val je uit je bewustzijn in je onderbewustzijn, daar loop je geen schade van op.
Je bent ook zonder je gedachten.
Jawel Descartes, ‘zijn’ heeft niets met gedachten te maken. Een boom is ook zonder dat hij denkt.
Tracht de zin van meditatie te begrijpen en los te laten. Geef je over aan de wijsheid van het leven die beschreven staat in je hart.
Daar ligt de volle en absolute waarheid van het leven in jou geborgen.
Stel dagelijks opnieuw de vier vragen en zet door.
‘Wie ben ik?’
‘Vanwaar kom ik?’
‘Naar waar ga ik?’
‘Wat doe ik hier?’
Ze zullen je bevrijden.
Meditatie 8 november 2019