Van kunde naar kunst
Ons denken wordt ons stap voor stap aangeleerd. Alles wat we zien, krijgt een naam en een betekenis, en zo groeien onze gedachten. Het proces is vergelijkbaar met een pianist die door oefening het instrument meester wordt en een muziekstuk kundig kan spelen. Dit is kennis of wetenschap. Maar kunde kan overgaan in kunst. Kunst overstijgt de kunde.
De pianist beheerst zijn instrument volledig. Door harder of zachter, sneller of trager te spelen en de juiste stiltes in te lassen, geeft hij het muziekstuk een eigen kleur, een expressie waarin gevoel centraal staat. Hierdoor kan hij de luisteraar diep ontroeren. Op dezelfde manier kunnen wij, door inzicht te krijgen in hoe onze denkpatronen werken, ons denken zo beheersen dat we er meester over worden. Zoals de pianist zijn instrument tot in de puntjes kent, kunnen wij ons bewust worden van onze gedachten. Zo brengen we ons denken naar een hogere dimensie van weten.
Dankzij meditatie verlaten we onze associatieve gedachten en komen we in de stilte van ons wezen terecht. In die stilte worden we geïnspireerd door de waarheid die in ons leeft. Deze innerlijke waarheid zal onze gedachten beïnvloeden en ons transformeren, zoals kunst dat doet.
Iedereen zal voor zichzelf de techniek moeten vinden die hem of haar het best helpt om uit de gedachtestroom te stappen. Maar zolang meditatie enkel wordt gebruikt als middel om een druk leven vol te houden, zal die drukte de overhand blijven houden. Meditatie moet een dieper doel hebben en gepaard gaan met een verandering in levensstijl. Innerlijke rust en vrede mogen niet het primaire doel van meditatie zijn, maar zullen het natuurlijke gevolg zijn van een dieper inzicht in een veel groter geheel.
Op die manier worden we levenskunstenaars. We ontdekken wie we werkelijk zijn en waar we toe behoren.
Meditatie 24 januari 2025