Tegengif

Je bent een nietsnut.

Je bent dom.

Je bent onhandig.

Je kan niet zingen.

Je bent te dik, te mager, te traag, te gulzig, te veeleisend, ......


Opvoeders hebben je telkens opnieuw met die woorden geprogrammeerd.

Je bent erdoor misvormd en je draagt de stempels je verdere leven voort. Je bent steeds op zoek naar iemand die jou waardeert en het tegenovergestelde zegt van je vernietigende programmering. De complexen zitten diep in jou geworteld en je kan je er niet van bevrijden.

Zo maar

Ik belde je zo maar op.

Ik stuurde je zo maar een brief.

Ik gaf je zo maar bloemen.


Ik ben je zo maar dankbaar.

Omdat je bent wie je bent.

Oprecht, betrouwbaar, echt.

Het universele bewustzijn.

Toen ik voor het eerst de beelden zag van een kind dat zweefde in de baarmoeder besefte ik hoe sterk ik ooit verbonden geweest ben met mijn moeder. Mijn lichaam werd in het hare gevormd.


Mijn leven op aarde begon als winnaar.


Ik was de snelste spermatozoïde en ik bevruchtte mijn eicel.

Mijn leven bewoog zich reeds in die spermatozoïde die zich gevormd had in het lichaam van mijn vader. De verbinding gebeurde toen die zwemmende zaadcel werd ontvangen door de rijpe eicel. De wonderlijke vereniging. De gescheiden lichamen van mijn ouders zochten elkaar op en verenigden zich met als resultaat dat ze zichzelf door mij vermeerderd hadden.

Ik werd een mengeling van hun eigenschappen en werd “ons kind” genoemd alvorens ik mijn naam kreeg.

Geleerd om ongelukkig te zijn

Wij mensen worden van kleins af aan geleerd om ongelukkig te zijn.


Het geluk vinden we niet in wat we doen maar in het vinden in wie we zijn.


Onze opvoeding is erop gericht om van ons mensen te maken die passen in het huidige samenleving-systeem.

Onze kinderlijke naïviteit om lief te hebben wordt zo snel mogelijk omgebouwd in verdediging en persoonlijke bescherming om de harde harteloze wereld te kunnen trotseren waarin we geboren werden.

Niet verder zoeken

Het geluk.

Iedereen hoopt dit ooit te vinden.


We zoeken het meestal in al hetgeen we niet hebben, dat is de reden waarom we zo veel hebben, maar eigenlijk bezitten we niets dat ons echt gelukkig maakt.

Eens we hebben wat we droomden om te hebben, ontstaat er een gevoel van “is dit het nu waarvan we droomden”?

Bewust bewust.

Wij kunnen ons bewust zijn dat we bewust zijn.


Dit bewustzijn-besef is jouw essentie. Vanuit een stille hoek in je geest bekijk je jezelf als een toeschouwer die je gadeslaat.

Je kan jouw beperkingen merken.

Je kan jouw angsten en onzekerheden omschrijven. Je kan jouw verlangens en begeerten ontrafelen.

Het is alsof je jezelf analyseert.

Alsof je iemand anders bent dan wie je bent.

Spreken en luisteren

Zolang hetgeen de spreker zegt begrepen kan worden door diegene die luistert is het zinnig om te spreken of om te luisteren.


Het is onmogelijk om filosofische gesprekken te voeren met een kind van drie jaar, maar vaak is het ook onmogelijk om dit met volwassenen te doen. De spreker moet zich aanpassen aan het niveau van begrip van de luisteraar en zal daarom niet voluit kunnen praten zoals hij de dingen voelt en begrijpt. De luisteraar zal uit de teksten of de woorden zijn persoonlijke interpretatie distilleren en dit is afhankelijk van het niveau van ontwikkeling dat hij bereikte.

Het gespreksonderwerp moet voor de luisteraar herkenbaar zijn zo niet zal hij zich snel afwenden en zijn interesse verliezen.

Lantaarn

Ik was als die dronken man die onder een lantaarn zijn sleutels zocht, omdat daar licht was, maar die hij verderop in een donkere steeg verloor. Onder het licht van mijn gedachten zocht ik mijn leven lang op de verkeerde plaats.


Uiteindelijk kwam ik op het idee dat ik daar niet meer hoefde te zoeken en liet ik alles los wat ik geleerd had. Ik verkoos om liever niets te weten dan te blijven zoeken op plaatsen waar ik niets zou vinden.

Ik gaf me over aan de oppervlakkigheid en zocht mijn vreugde in succes en in plezier.

Jaren later bezorgde het leven mij een opeenvolging van omstandigheden die daar een eind aan maakte.

Drie stadia van zijn.

Het valt niet te begrijpen.

De ware kennis van het leven ervaar je, maar kan je niet begrijpen.

Wij mensen wij willen grijpen.

Met ons verstand (be-) grijpen.

Ons verstand werkt met vergelijkingen.

We benoemen alles zoals we het verdeelden.

Alles is tijdelijk

Omdat alles tijdelijk is en steeds in verandering is, is er niets dat is wat wij denken dat het is, en is niets wat we denken wat het wordt.

Want als het geworden is, blijft het maar één ogenblik wat het is en transformeert het zich al in het volgende ogenblik in iets anders dan daarvoor.

Dat is de reden dat al wat we zien niet is wat het is en het Zijn iets heel anders is dan wat we zien.

Van zodra we dit waarnemen kunnen we stoppen met alles te benoemen en te rangschikken en zijn we in staat om achter de vormen de constante en stabiele energie waar te nemen die alles in beweging en verandering zet.

Leegte

Op het moment dat we denken aan iets wat we niet hebben ontwikkelt zich er automatisch een ergernis omdat we het niet hebben en tegelijkertijd een sterk verlangen om het te hebben.

Dat sterk verlangen zet ons in beweging om het te hebben.

Denken iets nodig te hebben is voldoende om een emotioneel gemis te kweken. De gedachte alleen is al genoeg om de nood te creëren om het te hebben.

Het Zelf-vertrouwen

Zolang we verweven zijn in gedachten, gevoelens en met ons lichaam, zullen we erdoor geconditioneerd blijven.

We raken verstrikt in al die begrippen.


We geloven dat wat we voelen uit de kern komt van wie we zijn.

“Volg je hart” zeggen we tegen elkaar en we volgen onze gevoelens en niet ons hart.

Onze gevoelens zijn het gevolg van onze onbewuste en bewuste overtuigingen die we door wat we ervaarden opdeden. Het voelde goed dus was het goed. Het voelde slecht dus was het slecht. De gedachten hielden deze ervaringen vast en transformeerden ze in gevoelens van ja of neen.

Wat ons lichaam ervaarde dat was de parameter

De oude boom

Als een oude boom die vroegtijdig zijn bladeren verliest zo verlaat ik langzaam mijn lichaam dat mij geherbergd heeft gedurende vele jaren.


Alles is blijvend bedoelde Seneca toen hij schreef dat niets blijvend was.


Alles gaat voorbij in het nieuwe begin.


Bedolven bossen worden diamanten of petroleum. Energie zet zich om in energie.

Communicerende vaten

Je vermeerdert even veel leed in de wereld door aanstoot te nemen dan door aanstoot te geven.

Het tekort aan liefde in de wereld is verantwoordelijk voor alle leed hier op aarde, voor de vervuiling, voor de oorlogen, voor discriminatie, voor alle moeilijkheden en conflicten.

Je ergeren in elkaar is even erg als de opwekking van de ergernis en is een te kort aan liefde, je bent mede verantwoordelijk voor het conflict.

Spreken en luisteren

Zolang hetgeen de spreker zegt begrepen kan worden door diegene die luistert is het zinnig om te spreken of om te luisteren.


Het is onmogelijk om filosofische gesprekken te voeren met een kind van drie jaar, maar vaak is het ook onmogelijk om dit met volwassenen te doen. De spreker moet zich aanpassen aan het niveau van begrip van de luisteraar en zal daarom niet voluit kunnen praten zoals hij de dingen voelt en begrijpt. De luisteraar zal uit de teksten of de woorden zijn persoonlijke interpretatie distilleren en dit is afhankelijk van het niveau van ontwikkeling dat hij bereikte.

Het gespreksonderwerp moet voor de luisteraar herkenbaar zijn zo niet zal hij zich snel afwenden en zijn interesse verliezen.

Eenzaamheid

Hoe minder we afhankelijk zijn van de mening en de aandacht van de anderen hoe minder we ons eenzaam zullen voelen.

Je vrij maken van de anderen vergt training en concentratie.

Zoals een sportman alle dagen oefent voor de komende wedstrijd zo moeten wij ons trainen om ons los te maken van het belang dat wij hechten aan wat de anderen van ons denken of voor ons voelen.

Eerzucht en hebzucht liggen vaak aan de oorsprong van onze behoefte naar de waardering van anderen.

Probeer morgen weer.

De spreuk “ oefening baart kunst” is zo mooi.

Het is inderdaad een kunst om geduld en doorzetting met elkaar te verenigen.

Oefening is het herhaaldelijk uitvoeren van een techniek om uiteindelijk je doel te bereiken.

De oefening is het middel om het te bereiken.


Maar wat willen we bereiken?

Ontmoedigd.

Telkens opnieuw worden we ontmoedigd omdat onze verwachting niet afgestemd is op de realiteit.


Intellectuelen en hoog begaafde mensen zijn te beklagen, ze lijden een eenzaam leven vol onbegrip en weerstand. Zij zien helder en duidelijk hoe de gevaren van onze samenleving zich opstapelen en roepen uit volle borst naar de massa dat het de verkeerde kant opgaat maar hun stem wordt niet gehoord.

Visionairs voorspellen wat de gevolgen zullen zijn van onze levensstijl, maar niemand kan de beweging van het logge monster van onze samenleving afwenden.

De ruitenwisser

De ruitenwissers wissen mijn tranen niet weg.

Mijn tranen wissen het verleden niet weg.

Op weg naar huis kwam het, zonder enige aanleiding, in mij op. Ik hoopte dat ik deze herinnering voorgoed opgesloten had in de vergeetput van mijn geheugen.

Zoals mijn demente grootmoeder plotseling kinderliedjes zong, zo onverwachts werd ik overspoeld door een golf van verdriet.

De gebruiksaanwijzing.

Een rusteloze geest kan niet mediteren.

Mediteren is je geest naar binnen richten in plaats van naar buiten.

Scherpzinnig en aandachtig je concentreren op je innerlijke gewaarwording.

De geest die door zorgen belast is en opgejaagd door de tijd vliegt moet zich mentaal voorbereiden alvorens te kunnen mediteren.

Bij meditatie richt ons oog zich niet meer naar de buitenwereld maar naar de binnenwereld en dat vergt aandacht en concentratie.